2 Verzetsvrienden - beschadigd

€ 21,95
Inclusief belasting
Alle boeken

2 Verzetsvrienden - beschadigd

Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Aaltens verzet

In dit boek laat Gerrit Kleisen de betrokkenen zelf hun geschiedenis vertellen aan de hand van opgeschreven verklaringen, brieven en interviews. Door het combineren van verhalen van verschillende mensen zijn nieuwe feiten gevonden. Veel verzetsstrijders worden met namen genoemd. Ook gaat de auteur in op de psychische gevolgen die betrokkenen door de oorlog hebben ondervonden.

Auteur: G.W. Kleisen

Aantal pagina's: 308

Dit boek is licht beschadigd. Er zitten een paar hele kleine deukjes in de rand van de kaft.

Nieuwprijs: 24,95 euro. U mag dit boek aanschaffen voor 21,95 euro.

Aantal
Laatste items in voorraad

2 Verzetsvrienden - beschadigd

Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Aaltens verzet

Zowel de vader als de oom van de auteur Gerrit Kleisen hebben deelgenomen aan het verzet in de Achterhoek. De schrijver draagt de naam van zijn vader, die in de Tweede Wereld Oorlog door de Duitsers is gefusilleerd. Hierover schreef hij het boek: Verzet, Verraad, Vrijheid.

Vlak voordat zijn vader op een actie ging, waarvan hij niet terug zou keren, heeft hij zijn broer Dick Kleisen met zijn verzetsvriend  Gijs van Haaften opgehaald uit Arnhem, nadat die samen met nog een gevangene ontsnapt waren uit een voorkamp van het concentratiekamp Vught en hen ondergebracht bij Diepenbroek in Lintelo. Zij namen na zijn dood de opengevallen plek in van Gerrit Kleisen in de knokploeg van Aalten. Daar ontmoetten zij vele andere verzetsmensen. Ze zijn betrokken bij het redden van piloten, onder andere bij die van Frank Dell en nemen deel aan wapendroppings. Veel verzetsactiviteiten zijn in het boek beschreven. Liquidaties worden beschreven. Gijs en Dick ervaren van dichtbij het Drama van de Rademakersbroek, waarbij de Duitsers 46 willekeurige, onschuldige Nederlanders liquideren na het doden van vier Duitsers.

De verzetsgroepen uit de Achterhoek gaan aan het eind van de oorlog op in de Binnenlandse Strijdkrachten. Later vormen zij Het Dutch National Batallion, waarin Dick pelotonscommandant wordt.

De schrijver laat de betrokkenen bij voorkeur zelf hun geschiedenis vertellen. Die teksten zijn ontleend aan opgeschreven verklaringen, brieven en interviews. Door het combineren van verhalen van meerdere mensen zijn nieuwe feiten gevonden. Veel verzetsstrijders worden met namen genoemd.

Ook is er aandacht voor de psychische gevolgen van de oorlog op de betrokkenen en hun familie, waaruit de grote negatieve invloeden daarvan op betrokkenen blijken.

Het boek is een aanwinst voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Achterhoeks verzet.

Dit boek is licht beschadigd. Er zitten een paar hele kleine deukjes in de rand van de kaft.

Nieuwprijs: 24,95 euro. U mag dit boek aanschaffen voor 21,95 euro.

Datasheet

Jaar van uitgave
2022
Aantal pagina's
308