• Nieuw

Vastberaden en veelbelovend

€ 34,95
Inclusief belasting
Alle boeken
9789462585843

Vastberaden en veelbelovend

Max van Dam 1910-1943

Auteur: Frederieke Jeletich-Visser

Aantal

Vastberaden en veelbelovend

Max van Dam 1910-1943

Het is ongelofelijk: welke joodse kunstenaar maakt zich, opgesloten in het barbaarse vernietigingskamp Sobibor, druk over de gelijkenis van een portret? Een portret bovendien dat hij schildert van SS-Oberscharführer Karl Frenzel? Die toegewijde kunstenaar is Max van Dam.

Geboren in Winterswijk groeit Max van Dam op in een "rood nest". Al jong besluit hij zijn leven te wijden aan de kunst. Zijn werk krijgt erkenning in artistieke kringen, juist op het moment dat hij zich, vanwege toenemend antisemitisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zo onzichtbaar mogelijk moet maken. Hij duikt onder en vlucht naar Zwitserland, maar wordt bij de grens opgepakt en overgebracht naar doorgangskamp Drancy. Van daaruit wordt de dan 33-jarige Max eind maart 1943 gedeporteerd naar Sobibor, waar hij later wordt vermoord. het portret van de SS-Oberscharführer is waarschijnlijk zijn laatste werk geweest. Na de bevrijding lijkt behalve Max ook zijn kunstenaarschap vernietigd. Wat is er gebeurd met zjjn kunstwerken?

Tachtig jaar later heeft Frederieke Jeletich-Visser dankzij onderzoek naar overgeleverde bronnen en nieuw ontdekte informatie en het inventariseren van het verspreide oeuvre, een podium gecreëerd voor de kunstenaar en zijn werk.

Auteur: Frederieke Jeletich-Visser

9789462585843

Datasheet

Jaar van uitgave
2023
Auteur(s)
Frederieke Jeletich-Visser
Aantal pagina's
192