Boerderij- en veldnamen Dinxerplo
Boerderij- en veldnamen Dinxperlo
Beschrijvingen en verklaringen van plaatselijk gebruikte benamingen, waarvan de oorsprong vaak in vervlogen tijden ligt.
Boerderijnamen kunnen hun oorsprong hebben in de oorspronkelijke bewoners of de ligging. In een tijd waar straatnamen en huisnummers niet bestonden waren deze een duidelijke aanwijzing. Op dezelfde wijze kwamen de plaatselijke bodemgesteldheid of het gebruik vaak tot uiting in de veldnamen. Zo vinden wij de kleigronden in het westelijk deel en de zandgronden in het oostelijk deel dikwijls weer terug in de benamingen. Deze uitgave geeft een helder inzicht in het ontstaan en gebruik van de benamingen. Met alfabetisch register en kadasterindelingen.
Boerderij- en veldnamen Dinxperlo
Tot de invoering van straatnamen in 1954 werden boerderijnamen gebruikt om aan te duiden waar iemand woonde. Veldnamen werden gebruikt om aan te geven waar men op het land ging werken. En tot in de 19e eeuw werden veldnamen ook gehanteerd in ambtelijke stukken van de belasting en bij de verkoop van gronden. Na de ruilverkaveling in de jaren ’90, toen de meeste boeren de grond dichtbij huis kregen, werd het gebruik van veldnamen minder. Tegenwoordig kennen we de namen vooral uit straatnamen en namen van woonwijken, zoals ’t Gielink, Aaldershuus en Koopsbroeck. De herkomst en oorspronkelijke situering is bij steeds minder mensen nog bekend.
Voor bijna alle gemeenten in de Achterhoek en Liemers zijn deze boerderij- en veldnamenboeken uitgebracht. Het eerste verscheen in 1988, het voorlaatste boek (Lichtenvoorde) in 2017. Voor het gebied van Dinxperlo waren bepaalde documenten zoek. Toen in 2021 de originele kaart met boerderij- en veldnamen opdook, heeft de ADW, de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten Dinxperlo Wisch, het onderwerp weer opgepakt. De namen op de oorspronkelijke kaart zijn destijds verzameld door Karel ter Horst, Henk Agterhof, Hemmy Hemming en Bernard Dorrestijn. In 2023 is via een 30-tal gesprekken met bewoners de lijst met namen nog verder aangevuld.
De kern van het boek bestaat uit kaartbladen, waarop de verzamelde namen zijn ingetekend; en met het bijbehorende register kunnen de boerderijen en grondpercelen makkelijk worden opgezocht.