Een beerput die geen doofpot werd

€ 24,50
Inclusief belasting
Hengelo
9789492723642

Een beerput die geen doofpot werd

Hengelo (Gld) 1682-1688: het ontslag van dominee Rumpius In de jaren 1682-1688 wordt Hengelo (Gld) uit de slaap gehouden door een groot schandaal. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het dorp die niet eerder het daglicht heeft aan­schouwd. Grootvader zal er bij het haardvuur niet over verteld hebben &ndash over zoiets sprak je niet. Daarmee waren de gebeurtenissen uit het collectieve geheugen verdwenen. Maar de feiten zijn bewaard gebleven.

De auteur heeft het materiaal geordend, herschreven in hedendaags Nederlands, en bewerkt, zodat het leest als een roman.

Aantal

Een beerput die geen doofpot werd

Hengelo (Gld) 1682-1688: het ontslag van dominee Rumpius In de jaren 1682-1688 wordt Hengelo (Gld) uit de slaap gehouden door een groot schandaal. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het dorp die niet eerder het daglicht heeft aan­schouwd. Grootvader zal er bij het haardvuur niet over verteld hebben – over zoiets sprak je niet. Daarmee waren de gebeurtenissen uit het collectieve geheugen verdwenen. Maar de feiten zijn bewaard gebleven. De auteur heeft het materiaal geordend, herschreven in hedendaags Nederlands, en bewerkt, zodat het leest als een roman. Het draait om de plaatselijke predikant, Henricus Rumpius, schuinsmarcheerder en blasfemist. Zijn gedrag zorgt voor rumoer en verdeeldheid, zowel binnen de kerkgemeente als in het dorp. Uiteindelijk wordt hij uit het ambt gezet. De kerk waarin hij predikte, staat er nog steeds, als een stille getuige. Als haar muren zouden kunnen spreken …

9789492723642